VERWIJDEREN VLEKKEN

Middeltjes als zout, bakpoeder, scheerschuim of azijn, om vlekken te verwijderen, brengen vaak onherstelbare schade toe aan je tapijt. Het overgrote deel van eventuele vlekken is eenvoudig te reinigen met koud, schoon water!

VERWIJDER NOOIT VLEKKEN UIT TAPIJT MET ZEEP

GEBRUIK NOOIT ZEEP

Reinig je tapijt nooit met zeep of met producten op basis van zeep, dit laat een plakkerig residu achter. Je kunt je voorstellen dat zeepresten in je tapijt versneld vuil aantrekken. Schoeisel of kleding wordt als het ware gereinigd door het tapijt waar deze zeepresten inzitten. Na verloop van tijd begint de gereinigde vlek er weer smoezelig uit te zien, ondanks dat je niets meer gemorst hebt. Zeep veroorzaakt ook vaak verkleuring of vormt een kring om de behandelde plek. In eerste instantie lijkt de vlek verdwenen, maar na een tijdje komt het probleem terug, vaak in ernstiger mate.

HANDDOEK UITWRINGEN

VERSE VLEKKEN

Bijna alle ‘alledaagse’ vlekken kun je  verwijderen met koud schoon water. Het belangrijkste is: wees er snel bij!
  • Eerst vaste bestanddelen zoveel mogelijk verwijderen met een lepel.
  • Direct een witte, katoenen badstof handdoek natmaken met koud water.
  • Handdoek uitwringen en plat op de vlek leggen. Laat de badstof handdoek liggen.
  • Als de handdoek verzadigd raakt, deze vervangen zoals bovenstaand beschreven.
  • Laat vervolgens de handdoek liggen tot deze geheel droog is.
OOK MOEILIJKE VLEKKEN ZIJN EENVOUDIG TE VERWIJDEREN

HARDNEKKIGE VLEKKEN

Mocht de vlek niet te verwijderen zijn met een vochtige handdoek zoals bij wijn, bloed, nagellak of roest dan kun je altijd terugvallen op een professioneel vlekkenmiddel. Voor het verwijderen van dit soort vlekken hebben wij in samenwerking met de firma ‘James’ (www.james.eu) onderzoek verricht en hun middelen uitgebreid getest op onze tapijten. Bij het juist opvolgen van de reinigingsinstructies levert het verwijderen van vlekken nauwelijks problemen op in de praktijk. Meld bij eventuele contacten met James dat het een nouwensbogaers tapijt betreft, vanwege specifieke eigenschappen die door onderzoek bekend zijn!

KLEINE MAATREGELEN KUNNEN VEEL PROBLEMEN VOORKOMEN

VOORKOMEN IS ALTIJD BETER

Kleine ‘maatregelen’ kunnen veel problemen voorkomen is een ervaring uit de praktijk.
  • Een goede vuil absorberende mat bij de voordeur voorkomt veel vuilinloop.
  • Let op met het gebruik van reinigingsmiddelen. Gemorste vloeistoffen die ogenschijnlijk geen vlek vormen, kunnen in latere instantie vuil aantrekken en vasthouden.
  • Aangrenzende harde vloeren (hout, steen e.d.) hebben totaal geen vuil absorberend vermogen. Resten van reinigingsmiddelen en wax kunnen aan schoeisel worden verspreid en het poolmateriaal van tapijt aantasten.
RODE WIJN OP TAPIJT

FABELS EN FEITEN

Een rode wijnvlek is in veel gevallen eenvoudig te reinigen met de middelen van James. Gebruik nooit zout of witte wijn in een poging de vlek te verwijderen. Zout fixeert kleurstoffen en witte wijn bevat suikers die, net als bij zeep, plakkerige restanten achterlaten. Een blijvende schade aan je tapijt is het gevolg, terwijl de juiste behandeling heel eenvoudig is. Volg James’ richtlijnen ‘verse vlekken’ op indien de vlek vers is. Is na de behandeling nog iets van de vlek zichtbaar? Laat deze dan drogen en gebruik James Vlekkenwonder conform de voorschriften om het restant doeltreffend te verwijderen.